דו"ח ידיעות בענייני רומניה חודש 3/2016
שיעור הריבית נותר ללא שינוי – 1.75% | דולר: 31/3/2016 = 1 דולר = 3.9349 רון | יורו: 31/3/2016 = 1 יורו = 4.4738 רון
ב- 1 במאי יעלה שכר המינימום ל- 1250 רון בחודש | התל"ג ב- 2015 עלה ב- 3.7% לעומת 2014
נשיא רומניה ביקר בישראל
בתחילת מרס ביקרו הנשיא הרומני, Klaus Iohannis, ורעייתו ביקור ממלכתי בישראל. במהלך הביקור נפגשו עם נשיא המדינה וראש הממשלה, בכנסת ישראל לפגישה עם יו"ר הכנסת, חה"כ יולי אדלשטיין, סיירו במקומות הקדושים לנצרות בירושלים לרבות הכנסייה האורתודוקסית הרומנית, ביד ושם ונפגשו עם ישראלים ילידי רומניה.
במהלך הסיור ביד ושם הודיע הנשיא הרומני על כוונתו ליזום הקמת מוזיאון להנצחת השואה ברומניה.
המלך הרומני פרש מהחיים הציבוריים
בתחילת החודש הודיע המלך הרומני, מיכאל, בן ה- 94 כי עקב מחלת הסרטן הוא מבקש לפרוש מהחיים הציבוריים וביקש מביתו, הנסיכה מרגרטה, יורשת העצר, לייצג את בית המלוכה במקומו.
הרשעות בתיק מייקרוסופט
ביהמ"ש העליון ברומניה אישר את עונשי המאסר לפוליטיקאים ואנשי עסקים, וכן תפיסה של 11 מיליון יורו מכספי המורשעים.
הפרשה החלה לפני כשנתיים, כאשר התברר כי גופים ורשויות המדינה ברומניה רכשו רישיונות לתוכנות מייקרוסופט במחיר מלא כאשר החברה הזכיינית ברומניה קיבלה אותן במחיר המופחת ב- 65%, ויתרת הכספים חולקו בין גורמים שונים (עסקיים ופוליטיים). לפי הערכות ה- DNA, שולמו 200 מיליון יורו ביתר בגין הרישיונות.
ביהמ"ש הרשיע בתיק את שר התקשורת לשעבר, Gabriel Sandu, ואת איש העסקים Dorin Cocos לשנתיים מאסר, ואת Gheorghe Stefan, ראש העיר לשעבר של Piatra-Neamt ל- 3 שנות מאסר.
ראשת העיר Craiova נעצרה בחשד לקבלת שוחד והלבנת הון
ראשת העיר Craiova, Lia Olguta Vasilescu, המשמשת גם כסגנית נשיא המפלגה הסוציאל-דמוקרטית הרומנית(PSD) , נעצרה ב- 30 במרס בחשד לקבלת שוחד והלבנת הון. נטען כלפיה כי קיבלה במערכת הבחירות לראשות העיר בשנת 2012 למעלה מ- 250,000 יורו מאנשי עסקים וחברות מקומיות אשר להן קשרים עם העירייה.
5 אזורים ברומניה בין העניים ביותר באיחוד האירופי
לפי פרסומי Eurostat (משרד הסטטיסטיקה של האיחוד האירופי) ב-5 אזורים ברומניה התמ"ג (תוצר מקומי גולמי) נמוך מ- 50% ממוצע התמ"ג לנפש באיחוד האירופי. בצפון מזרח המדינה התמ"ג מגיע לכדי 34% הממוצע האירופי, באזור דרום-מערב Oltenia התמ"ג לנפש מגיע ל- 41% מהממוצע האירופי, בדרום Muntenia ל- 43% ובדרום-מערב רומניה 48%. בבוקרשט התמ"ג הממוצע הינו גבוה ב- 29% מהממוצע האירופי.
ראש עיריית סקטור 2 בבוקרשט נעצר
Neculai Ontanu, ראש עיריית סקטור 2 בבוקרשט, שזו לו הכהונה הרביעית והוא נחשב אחד מראשי הערים החזקים והמשפיעים, נעצר ב- 23 במרס ע"י חוקרי ה- DNA ל- 30 ימים בחשד כי קיבל חלקת אדמה בשטח 1500 מ"ר כשוחד בתמורה לסיוע לאדם לקבל 8.35 הקטר בשדרת Barbu Vacarescu היוקרתית. האירוע נטען כי התרחש לפני כ- 10 שנים.
Neculai Ontanu הוא החמישי מבין ראשי הערים בבוקרשט שנעצר בחשד לקבלת שוחד בשנתיים האחרונות, כאשר לפני נעצרו Sorin Oprescu, ראש העיר, וראשי הערים של סקטורים 1, 4 ו-5.
רשתות המזון ממשיכות להתרחב
רשת Mega Image מכרה החודש בבוקרשט 3 סופרמרקטים לרשת Annabella, שבבעלות משפחת Mutu. זו הרכישה הראשונה של הרשת, שפעלה עד כה במחוז Vâlcea , לבוקרשט. Mega Image נדרשה למכור חנויות ע"י הרשות להגבלים עסקיים הרומנית במסגרת אישור עסקת רכישת רשת Angst על ידה.
רשת Lidl פתחה החודש חנות ב- Radauti, במחוז Suceava, והגיעה ל- 194 חנויות ברחבי רומניה. הרשת גם הודיעה החודש על תחילת העבודות להקמת בניין המטה של החברה בבוקרשט. החברה תקים ביחד עם החברה היזמית Skanska בניין משרדים (12500 מ"ר) וחנות.
333 חברות רומניות ברשימת 5000 החברות הדינמיות באירופה
רומניה במקום ה- 5 מבין מדינות אירופה עם 333 חברות פרטיות ברשימת 5000 החברות הדינמיות (לשם השוואה שבדיה מוקמה במקום הראשון עם מס של 554 חברות ואחרי בריטניה עם 538 חברות).
|
יריד הדירות tIMOn התקיים בסוף השבוע האחרון של מרץ בבוקרשט
למעלה מ- 100 חברות השתתפו ביריד והציעו למכירה דירות ובתים בפרויקטים שונים הנבנים על ידן בבוקרשט וברחבי המדינה, ומתוך הסך הכולל הוצגו 20 פרויקטים חדשים שהושקו במסגרת היריד. המחיר הזול ביותר שניתן היה למצוא ביריד הוא לדירת חדר בפרויקט הנבנה בסקטור 4 של בוקרשט במחיר של 21,800 יורו. הבית היקר ביותר שהוצע למכירה ביריד היה וילה במרכז בוקרשט בשווי של 1.5 מיליון יורו.
DNA הגיש בקשה למעצר ארבעה אנשי עסקים ישראלים
במסגרת חקירת DNA בפרשת הבקשה להשבת חוות Băneasa ו- 47 הקטר יער ב- Snagov, שהוגשה ע"י הנסיך פאול (אשר בתחילת החודש ביהמ"ש אישר לו מעצר בית) הוגשה בקשה למעצר 4 אנשי עסקים ישראלים: בני שטיינמיץ, טל זילברשטיין, שמעון שבס ומשה אגבי. נטען כלפיהם כי יחד עם Truica Remus, שהיה ראש לשכת רוה"מ הרומני בעבר, החל מסוף 2006 חברו יחד לרכוש את הקרקע שהנסיך פאול ביקש השבתה באופן לא חוקי, תוך שהבטיחו כספים לגורמים שבבעלותם המקרקעין כדי שיסכימו להשבתם לנסיך פאול. בתמורה הם היו אמורים לקבל 50-80% מהשטחים שיושבו לנסיך פאול.
עלייה של כ- 10% במס' עסקאות המקרקעין ב- 2015
עפ"י נתונים שפרסם מרשם המקרקעין הרומני (ANCPI) נרשמו ברחבי המדינה 890,000 עסקאות מקרקעין בשנת 2015, עלייה של כ- 10% לעומת 2014. גם מס' המשכנתאות הרשומות עלה מ- 150,000 בשנת 2014 ל- 185,000 בסוף 2015.
שרי האוצר והכלכלה בוחנים הפחתת המע"מ ל- 0% עבור לינות תיירים ברומניה
נתפסו נכסים בשווי __ של איש העסקים Dan Adamescu
במסגרת חקירת פשיטת הרגל של חברת הביטוח Astra Asigurari שהיתה בבעלות איש העסקים הרומני Dan Adamescu, נתפסו ע"י הרשויות נכסים שבבעלותו בשווי של כ- 190 מיליון יורו, בין היתר מניותיו במלון Intercontinental (48.61% ממניות המלון בבעלות חב' שבבעלותו) ובמרכז הקניות Unirea Shopping Center (74% ממניות המרכז בבעלותו) במרכז בוקרשט. נגד Adamescu נטען כי גרם נזקים כספיים לחב' הביטוח בשווי של למעלה מ- 180 מיליון יורו, וביהמ"ש קבע לאחר הגשת כתב האישום נגדו ערבות בסך של 9 מיליון יורו לשחרורו ממעצר.
נפתח הקניון של NEPI בטימישוארה
קרן ההשקעות NEPI חנכה ב- 31 במרץ את הקניון בטימישוארהShopping City Timisoara שעלות הקמתו כ- 84 מיליון יורו, ושטחו 70,000 מ"ר.
בניין המשרדים Phoenix Tower נמכר לחברה בבעלות אחד ממייסדי חב' אדמה
החברה הסקוטית Aberdeen Asset Management שבבעלותה בניין המשרדים Phoenix Tower, הממוקם בשכונת Vitan (בבניין כ- 10,000 מ"ר שטחים להשכרה, אשר כ- 80% מהם מושכרים, והוא שופץ ב- 2011), הודיעה כי הבניין נמכר לחב' Adamamerica, שבבעלות יצחק כהן חושן ממייסדי חברת אדמה שפעלה ברומניה ונמכרה לפני מס' שנים לקרן השקעות אוסטרית.
נמשכות הידיעות לפיהן בכוונת מליסרון לרכוש את נכסי אפריקה ישראל באירופה
החודש נמשכו הידיעות בתקשורת הישראלית (ראה גלובס 20.03.16) והרומנית על כוונת מליסרון, שבשליטת ליאורה עופר, לרכוש את נכסי אפריקה ישראל באירופה, לרבות הנכסים ברומניה.
אפי אירופה, בניהולו של אבי ברזילי, עוסקת בייזום, הקמה והשכרה של מרכזי מסחר ומשרדים, וכן בהקמת בנייני מגורים ברומניה, צ'כיה, סרביה, גרמניה ומדינות נוספות ביבשת. סך הנכסים שמחזיקה אפי אירופה רשום במאזן לפי שווי ברוטו משל 5.2 מיליארד שקל, כשכנגדם רשומות הלוואות בהיקף של 2.3 מיליארד שקל. כלומר, שווי הנכסים נטו של החברה עומד על כ-2.9 מיליארד שקל. בשנה הקרובה צפויה החברה להשלים את הקמתם של שני בנייני משרדים נוספים ליד AFI Palace Cotroceni ברומניה, ולהרחיב את הקניון. עוד בבעלות החברה ברומניה קניון ב- Ploiesti ו- 5 בנייני משרדים בבוקרשט.
לפי הדיווחים בגלובס מליסרון הציעה לשלם עבור נכסי אפי אירופה 415 מיליון יורו, בעוד אפריקה ישראל דורשת 460 מיליון יורו.
האיחוד האירופי הקצה 100 מיליון יורו לרומניה לסיוע לחברות קטנות ובינוניות עד 2020
במשך שנה הוכפל סך המשכנתאות בליי
בפברואר 2015 סך המשכנתאות שניתנו בליי לציבור עמד על סך כולל של 20 מיליארד ליי. בסוף חודש פברואר 2016 דיווחו הבנקים על סך כולל של 20 מיליארד ליי משכנתאות שניתנו לציבור.
נמשכת מגמת עליית מחירי דירות יד שנייה בבוקרשט
עפ"י האינדקס של העיתון Ziarul Financiar שנעשה בישתוף עם חב' Coldwell Banker, המחיר הממוצע לדירת 3 חדרים יד שנייה בבוקרשט בחודש מרס עלה ב- 2% לעומת פברואר, והגיע ל- 78,900 יורו.
בשכונת Berceni נרשמה ירידת מחירים של 3% במרס. לעומתה באזור Drumul Taberei נרשמה עלייה של 13%, ב- Brâncoveanu נרשמה עלייה של 6% וב- Titan עלייה ממוצעת של 5%.
ארבעה מנהלי לאומי ברומניה הורשעו בעבירה פלילית
המנהלים הורשעו באוקטובר לאחר שהבנק משך סכום כסף מחשבון לקוח מיד לאחר שהעביר אותו, משום שהתברר כי מדובר בהלוואה לחברה בחדלות פירעון. העונש: פיצוי ללקוח והצגת פסק הדין במשרדים. הבנק הגיש ערעור, שנחשף בדו"חות הכספיים
רעות שפיגלמן, 14.3.2016
ארבעה מנהלים בבנק לאומי רומניה הורשעו בעבירה פלילית בחודש אוקטובר, כך מתברר מהדו"חות הכספיים של הבנק שפורסמו לפני שבועיים. הפרשה החלה בשנת 2007, אז החליט הבנק למשוך על דעת עצמו כספים שהעביר לחשבון בנק של לקוח עבר מבלי שקיבל את אישורו. משיכת הכסף בוצעה לאחר שהבנק העמיד הלוואה בהיקף של 2.8 מיליון יורו לחברה מסוימת, למטרת רכישת קרקע נדל"נית מאותו לקוח עבר.
לאחר העמדת ההלוואה העביר לאומי רומניה את תמורת הקרקע לחשבונו של הלקוח, אך כעבור שעה־שעתיים התברר לבנק שהחברה נמצאת בהליכי חדלות פירעון. מאחר שבכסף שהעביר לאומי רומניה לחשבון הלקוח עדיין לא נעשה שימוש, החליטו בלאומי רומניה, בתיאום עם המחלקה המשפטית, לבטל את כל המהלך.
הבנק משך את הכסף מחשבון הלקוח, שתבע את הבנק בשל כך. על פי הדין הרומני, העמדת אשראי לחברה הנמצאת בהליכי חדלות פירעון אינה תקינה כשלעצמה, ולכן החליטו בבנק לבחור באופציה הפחות גרועה מבין השתיים — לבטל את המהלך (על פני להעמיד את ההלוואה).
הסיבה המדויקת שבגללה לאומי רומניה לא ידע שהחברה נמצאת בהליכי חדלות פירעון אינה ברורה, אולם ההערכות הן שמדובר בשיבוש במערכות המחשוב של הבנק או ברשלנות של הנוגעים לכך. לפי הנהלים הבנקאיים לא ניתן להעמיד אשראי ולספק שירותים בנקאיים מסוימים למי שנמצא בהליכי חדלות פירעון, ובנוסף גם מתן הבטוחה שקיבל הבנק כנגד העמדת ההלוואה הוא בעייתי במצב כזה.
מדובר בהרשעה פלילית אישית נגד המנהלים וכנגד הבנק עצמו, זאת בשונה מתביעות מקבילות שבדרך כלל מוגשות במישור המסחרי ולא במישור הפלילי. האווירה הציבורית ברומניה מאופיינת בהתנגדות חריפה למערכת הבנקאית, ולכן מוגשות שם תביעות נגד גופים בנקאיים במישור הפלילי ולא המסחרי, כנהוג במדינות אחרות. אחת הסיבות לכך עשויה להיות המצב הסוציו־אקונומי הנמוך יחסית ברומניה, והעובדה שתביעות במישור הפלילי אינן דורשות השקעה כספית, לעומת תביעות מסחריות. סכום הפיצוי שנקבע ללקוח שהגיש את התביעה אינו גבוה ועומד על עשרת אלפים יורו בלבד.
בית המשפט אף חייב את לאומי רומניה להציג את פסק הדין לעיני כל במשרדי הבנק. הבנק לא דיווח לציבור על הפרשה בסמוך להרשעה בעקבות חוות דעת שקיבל מהיועצים המשפטיים כי לא מדובר באירוע שמצריך דיווח למשקיעים. לפני כמה שבועות ארבעת המנהלים (אזרחים רומנים) והבנק עצמו הגישו ערעור על ההחלטה לבית המשפט הרומני.
מבנק לאומי נמסר כי "התייחסות לנושא ניתנה בדו"ח הכספי (דו"ח 2015 — ר"ש) של הבנק".
מדריך: האם כדאי להשקיע בנדל"ן בבוקרשט?
ניצני ההתאוששות ממשבר הנדל"ן ברומניה הופכים את הבירה שלה לאחד השווקים המעניינים להשקעה בשנה הקרובה. אבל לנוכח ממדיה העצומים של העיר צריך לדעת לבחור היטב באיזו שכונה להשקיע
ברק שרעבי, 24.03.2016
בתחילת שנות ה-2000 שימשה רומניה יעד מבוקש למשקיעים ישראלים ולחברות נדל"ן, אך המשבר העולמי פגע בה קשות, ושוק הנדל"ן במדינה התקשה להתאושש: משנת 2008 ועד 2013 נרשמו בשוק הנדל"ן ברומניה ירידות חזקות, ורק לקראת סוף 2013 החלו ניצנים של שינוי. שנה לאחר מכן ניתן היה לראות כי המחירים מתייצבים בקרקעית ובשנת 2015, בפעם הראשונה מאז תחילת משבר 2008, מחירי הנדל"ן החלו לעלות. ב-2016 צפויה בוקרשט, בירת רומניה, להיות אחד השווקים המעניינים ביותר להשקעה.
לא מעט ישראלים כבר זיהו את ניצני השינוי וחזרו לבצע בעיר השקעות זהירות ומחושבות. אך בעוד שבעבר נהגו משקיעים לרכוש עשרות דונמים, בניינים או נכסים מסחריים גדולים, כיום הנטייה היא להתמקד בהשקעות בטוחות יותר – רכישת דירות בעיר הבירה. כדאי לזכור שהסיכונים עדיין גבוהים וכי הכלכלה הרומנית עדיין רגישה לשינויים פיסקליים. עם זאת נראה כי הביקושים לנדל"ן למגורים בעיר הבירה מתחזקים עם התעוררות הכלכלה הרומנית.
מרבית המשקיעים מבינים שבטוח ונכון יותר כלכלית לבצע השקעות סולידיות בנכסים למגורים, שמניבים תשואה נאה ברמות סיכון נמוכות, מאשר להשקיע בפרויקטים גדולים או בנכסים מסחריים, שהסיכון בהם גדול יותר.
יתרונות: רומניה, החברה באיחוד האירופי, כוללת אוכלוסייה של כ-20 מיליון איש. עיר הבירה בוקרשט היא המרכז הכלכלי של המדינה, ומתגוררים בה כ-2 מיליון איש, בהם מאות אלפי סטודנטים מרחבי רומניה אירופה וגם ישראל, שרובם מגיעים כדי ללמוד בה רפואה ורפואת שיניים. בוקרשט גם ידועה כמוקד משיכה לחברות בינלאומיות הבוחרות למקם בה את מרכזי שירות הלקוחות העולמיים שלהן, לנוכח ריבוי הצעירים בעלי ההשכלה הגבוהה בעיר.
רומניה נמצאת בצמיחה חזקה בשנתיים האחרונות עם 3.5% בממוצע לשנה. בשנים שלאחר המשבר הופחתה הריבית מ-6%-8% לריבית של פחות מ-1.75% כיום. ההתעוררות שהחלה בשנה שעברה בשוק המשכנתאות המקומי דוחפת את מחירי הדירות מעלה ומניעה משקיעים מקומיים וזרים לרכוש דירות בעיר. בעיר קיים שוק שכירות חזק מאוד לנוכח ריבוי הסטודנטים הלומדים באוניברסיטאות הרבות בעיר ומשתקעים בה בתום לימודיהם.
חסרונות: העיר גדולה מאוד בשטחה, והאוכלוסייה שבה מגוונת, לכן צריך לדעת לבחור היטב באיזו שכונה להשקיע. העיר אינה מהווה יעד פופולרי במיוחד לתיירים מחוץ למדינה, ורוב הנוחתים בשדה התעופה שבעיר ממשיכים ממנה ישירות לטיולים באזורי הטבע, בייחוד להרי הקרפטים המפורסמים של רומניה.
משקיעי הנדל"ן בעיר, בייחוד אלה המשקיעים בה לטווח ארוך, ממוקדים ברכישת נכסים והשכרתם לתושבי העיר.
מה התשואה? התשואה מהשכרה למגורים בעיר היא 7%-10%, בהתאם למיקום ולמצב הדירה.
כמה עולה דירה בבוקרשט? דירות 2-3 חדרים, בשטח של 45-70 מ"ר, נמכרות בעיר במחיר 250-350 אלף שקל. ההכנסות משכירות מגיעות ל-20-35 אלף שקל בשנה.
כמה עולה לשכור דירה? דירת מגורים של 2 חדרים מושכרת במחיר של כ-1,700 שקל בממוצע, ודירה של 3 חדרים מושכרת ב-2,500 שקל בממוצע. הקריטריון המרכזי שקובע בכמה הדירה תושכר הוא המיקום שלה בעיר. אחריה מדורגים גודל הדירה ומצבה.
משקיעים מספרים
יובל בן 40, איש משרד הביטחון, מהנדס תעשייה וניהול במקצועו, מתגורר עם אשתו ושני ילדיו בעיר כפר סבא. בבעלותו דירת מגוריו בעיר וכן דירה בעיר התחתית בחיפה המושכרת לסטודנטים. הוא רכש דירה בת 60 מ"ר בשנת 2013, השנה שבה החלה העלייה בצמיחה הכלכלית ברומניה, באחת השכונות המרכזיות בעיר – על רחוב דורובנט המפורסם, שצופה לפארק רחב ידיים מצד צפון. לאחר שהדירה עברה מתיחת פנים יסודית ורוהטה כולה בריהוט מערבי, היא הושכרה, וכיום היא מניבה הכנסות ממוצעות של 500 יורו בחודש משכר דירה.
יובל רכש את הנכס בשנת 2013, בהשקעה של כ-65,000 יורו, כולל עלויות שיפוץ ועיצוב, וכיום מגיע שווי הנכס לכ-85,000 יורו. בכוונתו להחזיק בהשקעה זו 7 שנים לפחות, ורק לאחר מכן לבחון אם כדאי למכור את הנכס או להמשיך ולהשכיר אותו.
יעל, אשת שוק ההון בת 40 המתגוררת בתל אביב, מחזיקה בדירה בבעלותה בעיר וכן בדירה שרכשה במסגרת קבוצת רכישה, בדרום העיר. יעל הצטרפה לקבוצת משקיעים לצורך ההשקעה בבוקרשט, לאחר צניחת הריביות על משכנתאות במדינה. בידי הקבוצה מספר נכסים בסך של כ-2.5 מיליון שקל. כיום מחזיקה הקבוצה 8 נכסים מניבים שנרכשו בשנה החולפת, כשלמעט החברה, כל משקיע השקיע כ-100,000 שקל. מדיניות ההשקעה היא חלוקת דמי שכירות במשך 7 שנים מהכנסות שוטפות שנתיות בערך של כ-7%, ומכירת הנכסים בתום התקופה. ההצטרפות לקבוצות השקעה מאפשרת להשתתף בהשקעה בנכסים מניבים, גם בסכומים קטנים. העלייה בשווי הנכסים מתחילת השנה, נאמדת ב-11%.
שלמה בן 58, רואה חשבון במקצועו, מתגורר עם אשתו בעיר רעננה. לאחר שמכר נכס נדלני בישראל הוא רכש בתחילת 2015 דירת שלושה חדרים ברחוב מרכזי בבוקרשט, סטפן צ'ל מארה, עיצב אותה מחדש והשכיר אותה.
סך ההשקעה של שלמה בנכס היתה 60,000 יורו, וההכנסה החודשית שלו מדמי שכירות היא של כ-450 יורו. שווי הדירה מוערך כיום ב-70,000 יורו. שלמה מתכנן להחזיק בדירה זו כאחד מנכסיו המניבים לצורך פנסיה ואין בכוונתו למכור אותו בשנים הבאות.
מדוע רומניה הפכה ליעד להשקעת נדל"ן?
רומניה, כלכלת שוק שהתפתחה במהירות עם נפילת השלטון הקומוניסטי, הפכה יעד אטרקטיבי עבור משקיעי הנדל"ן. עם צמיחה כלכלית גבוהה יחסית למדינות אירופה וקשרי מסחר עם ישראל היא מעניינת גם את הישראלים
בשיתוף גינדי השקעות, 21.12.2015
אם יש משהו משמעותי למשקיעים ובעיקר למשקיעי ערך בתחום הנדל"ן, הוא לחפש את ההזדמנות הבאה, לפזר את תיק ההשקעות ולמצוא הזדמנויות חדשות. אחת המדינות שהופכות אטרקטיביות יותר ויותר היא רומניה.
משנת 1990, לאחר נפילת צ'אוצ'סקו והמשטר הקומוניסטי, ועד לשנת 2008 התפתחה רומניה (ובעיקר בוקרשט) באופן מואץ ונבנו בה פרויקטים רבים של קניונים, דירות מגורים ובנייני משרדים. במשבר הכלכלי שפקד את העולם בשנת 2008 נפלו מחירי הנדל"ן בצורה דרסטית והשוק החל להתאושש למעשה רק ב-2013. בשנים האחרונות עברה רומניה תהליך מואץ של צמיחה שבא לידי ביטוי גם בעלייה במחירי הנדל"ן וכיום כלכלת רומניה היא הכלכלה ה-11 בגודלה מבחינה נומינלית והשמינית בגודלה על פי שווי כוח הקנייה באירופה.
כיום, מאופיינת רומניה ככלכלת שוק שהתפתחה במהירות עם נפילת השלטון הקומוניסטי ומאז הצטרפותה לשוק האירופאי בשנת 2007, הפכה המדינה השוכנת בין מזרח למערב אירופה ושסובלת ממחסור בעשרות אלפי יחידות דיור, ליעד אטרקטיבי עבור משקיעי הנדל"ן. הדבר נכון לגבי הבירה בוקרשט אך גם לגבי ערים אחרות כמו בראשוב, עיירת הסקי הגדולה ברומניה, המתוירת על ידי תיירים מכל העולם.
רומניה גובלת עם המדינות בולגריה, סרביה, הונגריה, אוקראינה ומולדובה. אוכלוסייתה מונה כ-20 מיליון תושבים, ובירתה היא בוקרשט שהיא גם המרכז השלטוני, המדיני, הכלכלי התעשייתי והמסחרי שלה. בוקרשט היא עיר הבירה העשירית במספר תושביה מבין ערי הבירה באיחוד האירופי, ובמטרופולין שלה נמנים 2.3 מיליון תושבים.
בשלושת החודשים הראשונים של השנה צמח התמ"ג של רומניה ב 4.3-אחוז, היצוא צמח ב-4.9 אחוז והייבוא בה גדל ב-6.3 אחוז. כך שמשקיעים רבים, גם ישראלים, נוהרים לבצע בתחומה עסקאות. הפעילות העסקית הישראלית ברומניה מגוונת, וכוללת השקעות בנדל"ן, תשתיות, תקשורת, מלונאות, שיווק קמעונאות, תעשייה ותיירות. הפעילות העסקית מבוצעת, בדרך כלל, באמצעות חברה מקומית, ואלפי חברות רומניות המוחזקות שם כיום על ידי ישראלים.
"בוקרשט מהווה היום את אחד ממרכזי התעשייה והפיננסים החשובים במזרח אירופה", אומר כפיר גינדי, מנכ"ל משותף בחברת גינדי השקעות. גינדי מקימה בימים אלה קומפלקס בנייני מגורים במרכז בוקרשט" נכון להיום קיים מחסור גדול בדירות בבוקרשט ולכן מחירי הדירות והשכירות עולים בצורה עקבית. הקומפלקס שאנחנו בונים נמצא בלב העיר והסבירות להניב תשואה גבוהה על רכישת נכס היא גבוהה ויכולה להגיע ל-8 אחוז בשנה".
על מה חשוב לשים את הדגש כשבאים להשקיע בבוקרשט?
"לתנאי העסקה ולשותפים העסקיים. אנחנו בחרנו בדניה סיבוס שנחשבת מנוסה בשוק הנדל"ן, ואחת החברות הגדולות היום ברומניה. את הפרויקט עצמו מלווה מבחינה משפטית משרד עורכי הדין מ.פירון ושות', אשר ביצע אלפי עסקאות במשך השנים ברומניה והיה מהחלוצים במדינה לאחר שנפתחה למערב".
לדברי עו"ד צחי נרקיס, שותף מנהל במ. פירון ושות', "רומניה בכלל ובוקרשט בפרט חוו התאוששות מרשימה לאחר המשבר בשווקים. יחד עם זאת, רמת מחירי המכירה של דירות המגורים נמוכה בעשרות אחוזים ממה שהיתה לפני המשבר בעוד שמחירי השכירות לא ירדו באותם שיעורים. אנחנו רואים התקדמות יפה בשוק זה".
תן לנו דוגמה לעסקה כזו?
"דירה בפרויקט שלנו שמכונה GViTown מתחילה ב-70 אלף אירו. המחיר הזה כולל מע"מ, שכר טרחת עורך דין וריהוט מלא למעט מוצרי חשמל. כמו כן, במחיר כלול ניהול הדירה למשך שנה וטיפול במציאת שוכר לנכס ככל ובעל הדירה מעוניין להשכיר אותו. הלוואות ניתנות בתנאים מצוינים. בפרויקט עצמו 324 דירות בקומפלקס של ארבעה בניינים בני עשר קומות ובהם דירות 2-3 חדרים, דירות גן ודירות סטודיו".
איך זה עובד מבחינת מיסוי?
"אם בוחנים את ודאות העסקה מבחינה בינלאומית, ישראל-רומניה, בין שתי המדינות קיימת אמנה למניעת כפל מס כך שעל המיסים המשולמים ברומניה – ניתן להזדכות בישראל. בנוסף, במסגרת היחסים הכלכליים בין ישראל לרומניה מפעיל מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה נספחות כלכלית בבוקרשט במטרה לסייע לחברות ישראליות לפעול בשוק הרומני. בחודש יוני 2014 חתמו ראשי ממשלת ישראל ורומניה על הצהרה משותפת המדגישה את היחסים הטובים בין המדינות ואת שיתוף הפעולה בנושאים אסטרטגיים ואזוריים. באותו המעמד חתמו שרים משתי המדינות על 17 הסכמים כלכליים, מכאן שהדבר מוסיף נדבך של ביטחון לעסקה ומשקיעים שמחליטים להשקיע ברומניה יכולים להיות בטוחים שמדובר בהשקעות מושכלות".
|